Je dobré dávať koňom repné rezky?

Repné rezky sú obľúbeným doplnkom kŕmnej dávky koní. Sú bohaté na vlákninu, podporujú trávenie a dodávajú energiu bez zbytočného cukru. Ako však zistiť, či sú vhodné práve pre vášho koňa a ako ich správne podávať?

Zdravý jedálniček

Denná kŕmna dávka koňa by sa mala skladať prevažne z objemového krmiva (seno, tráva) s doplnením koncentrátov (müsli, granule). Objemové krmivo je hlavným zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitým zdrojom pomaly sa uvoľňujúcej energie. Jej rozklad prebieha v hrubom čreve, procesom, ktorý sa nazýva fermentácia. Vláknina je pre kone dôležitá nielen ako zdroj energie, ale tiež pre správnu funkciu trávenia.

Je dobré dávať koňom repné rezky (2)

Prečo dávať koňom repné rezky?

1.     Vysoký podiel vlákniny – prebiotický účinok

Repné rezky obsahujú vysoký podiel zdravej vlákniny, ktorá pozitívne vplýva na črevá. Keďže je potravou pre užitočné baktérie, ktoré žijú v črevách, má prebiotický účinok. Vďaka tomu zostáva črevná mikroflóra v dobrej kondícii a živiny získané z krmiva sa lepšie rozkladajú a vstrebávajú.

2.     Chránia žalúdok

Okrem prebiotického účinku v črevách, pomáhajú repné rezky chrániť žalúdok. Obsahujú pektín, ktorý vytvára ochranný film na sliznici a zabraňuje priamemu kontaktu s agresívnou žalúdočnou kyselinou. Keďže pektín patrí medzi rozpustné druhy vlákniny, jeho trávenie začína už v žalúdku, a tak má prebiotický účinok už tam.

3.     Nízky obsah cukru

Nízky obsah cukru robí z repných rezkov ideálne krmivo pre kone s metabolickými problémami (EMS alebo PPID), laminitídou alebo inzulínovou rezistenciou. Zároveň predstavujú vhodný spôsob, ako pomôcť chudým koňom bezpečne pribrať.

4.     Pre športové aj staré kone

Majitelia koní, ktoré sú v športovom tréningu, ocenia repné rezky ako zdroj pomaly sa uvoľňujúcej energie. Sú vhodné aj pre staršie kone, ktoré majú problém so zubami. Nesmú sa totiž kŕmiť suché. Vďaka tomu slúžia ako prevencia proti dehydratácii a podporujú zotavenie po náročných tréningoch, kedy je dodatočné podanie vody kľúčové.

5.     Bez melasy

Repné rezky sú vedľajší produkt cukrovarského priemyslu, ktorý vzniká po extrakcii šťavy z buniek cukrovej repy. Zo šťavy sa po zahustení a varení získava melasa a cukor. Melasa sa následne používa najmä v potravinárskom priemysle a v krmivách pre zvieratá ako spojivo. Výrobcovi Pavo sa však podarilo vytvoriť repné rezky úplne bez obsahu melasy.

Nezabudnite ich namočiť!

Repné rezky je nevyhnutné pred podávaním namočiť na približne 12 hodín. Obsah vlhkosti majú len 5 %. Ak ich nenamočíte, hrozí, že krmivo upchá pažerák. Suché repné rezky pri kontakte s telesnými šťavami totiž rýchlo expandujú.

Vždy sa uistite, že ich skladujete dobre zatvorené na mieste, ku ktorému sa kôň nemôže ľahko dostať! Namočené a pripravené repné rezky skŕmte najneskôr do 24 hodín, inak sa v krmive začnú množiť baktérie a plesne.

SpeediBeet vs FibreBeet

Repné rezky pripravené v priebehu 10 minút?

Áno, aj to je možné. Keďže mnohí majitelia koní nemajú čas ani priestor na dlhé namáčanie, vyvinula spoločnosť Pavo špeciálne upravené repné rezky, ktoré stačí namočiť na niekoľko minút. Sú spracované patentovaným spôsobom zahrievania, vďaka čomu sú hotové veľmi rýchlo.

Vybrať si môžete medzi dvomi druhmi:

  • SpeediBeet Pavo – 100 % čisté odsladené repné rezky, bez ďalších prísad. Sú ideálne ako bezpečný dodatočný zdroj vlákniny a energie, podporujú zdravie čriev a obsahujú pektín. Ich namáčanie trvá len 10 minút.
  • Fibre Beet Pavo – tvoria speedibeet obohatené o bielkoviny z lucerny. Sú skvelé ako dodatočný zdroj energie a bielkovín bez toho, aby mali kone „horúcu hlavu“. Toto krmivo bolo špeciálne vyvinuté pre kone so zlou kondíciou a športové kone so slabým osvalením. Po namočení sú hotové v priebehu 15 minút v teplej vode a za 45 minút v studenej vode.

Repné rezky sa pred ďalším spracovaním na krmivo pre kone preplachujú. V Holandsku je štandardom dvojité prepláchnutie. Pavo však dováža špeciálne repné rezky z Anglicka, kde sa preplachujú až 4-krát. Vďaka tomu je ich obsah cukru len 5 %.